Sedem slovenských horských cyklistov sa od piatka do nedele predstaví na majstrovstvách Európy v cross country v nemeckom stredisku St. Wendel.

Najväčším želiezkom v ohni bude líder juniorského Svetového pohára Peter Sagan, ktorý obhajuje bronzovú medailu z vlaňajšieho kontinentálného šampionátu v tureckej Capadoccii.

V kategórii Elite muži zasiahnú do bojov Milan Barényi a Michal Plesník. V kategórii Elite ženy sa predstaví Janka Števková, ktorá vlani dosiahla životný úspech na vrcholnom podujatí, keď v silnej konkurencii obsadila 13. miesto. "V St.
reklama
Wendeli by som bola spokojná s umiestnením v prvej dvadsiatke. Tamojšia trať situovaná v listnatom lese mi až tak nesedí. Dúfam, že nezaprší, pretože na mazľavine by to bolo mimoriadne náročné," povedala pre TASR Števková.

Medzi juniormi sa okrem Sagana postaví na štart Peter Bališ, v kategórii do 23 rokov sa predstavia Lukáš Hanus s Martinom Škopekom. Šampionát v St. Wendeli odštartuje v piatok popoludní štafetami. V sobotu sa bude bojovať o tituly medzi juniormi a pretekármi do 23-rokov, v nedeľu sú na programe zápolenia v kategórii Elite.

TASR

Držíme palce mohla by nejaká telka vysielať......
15.05.2008 - 12:44:18
00
Slovenský reprezentant v horskej cyklistike Peter Sagan sa stal v nemeckom Sankt Wendeli juniorským majstrom Európy v cross country.
V konkurencii 105 pretekárov triumfoval suverénnym spôsobom s náskokom 1:22,1 min pred Ukrajincom Bacucom Mychaylom a vybojoval pre Slovensko historickú prvú zlatú medailu v tomto olympijskom športe v ére samostatnosti.

Sagan zažiaril na vrcholnom fóre už vlani v tureckej Capadocci, kde získal bronzový kov. V tejto sezóne vyhral dve podujatia juniorského Svetového pohára a na európskom šampionáte patril k horúcim kandidátom na medaily.

"Sagan sa postaral o najväčší úspech slovenského cross country v histórii, doterajším maximom bolo striebro Lukáša Hanusa.

Peter podal výborný výkon. Od začiatku pretekov sa držal vo vedúcej skupinke, v druhom kole sa odpútal od nebezpečného Ukrajinca Mychayla i Švajčiara Ruppa a neustále zvyšoval svoj náskok. Nadviazal na skvelé vystúpenie z piatkových pretekov štafiet, kde na svojom úseku dosiahol dokonca lepší čas, ako viacnásobný medailista zo seniorských vrcholných podujatí Španiel Hermina," povedal pre TASR Saganov tréner a vedúci slovenskej výpravy Peter Zánický.

Saganov krajan Peter Bališ skončil v súťaži juniorov na 77. mieste so stratou jedného kola na víťaza. Medzi juniorkami sa zo zisku zlatej medaily tešila Nemka Mona Eiberweiserová.

Petrovi veľká gratulácia :o
18.05.2008 - 14:16:18
00
keyboard_arrow_up