Vážení bikeri,
chcel by som Vás pri plánovaní účasti na pretekoch v tomto roku upozorniť na IRONBIKE. Dovolím si prezentovať moje zážitky z minulého roku. Chcel som si vyskúšať etapový pretek v Alpách - veď to nemôže byť až také ťažké -a Radek ( niekoľkonásobný víťaz) mi povedal, že je tam perfektný servis a v štartovnom dávajú zaujímavé veci, tak som sa dal nalákať.
Koncom júla sme s Katkou vyrazili do regiónu PIEMONTE v provincii Cuneo. Po menších komplikáciách s nájdením vjazdu do tej správnej doliny sme sa stretli s viacerými známymi z iných pretekov. Jeden z výrazných atribútov preteku je vysokohorské prostredie. IRONBIKE začal prológom v dedinke Entracque 904 mnm. Tento mal iba 17 km a jazdila sa osmička po dedine, spestrená dvomi prejazdmi po drevených mostíkoch pre bežecké lyžovanie. Po prológu nasledovala luxusná večera s plastovým riadom, ktorý sme po použití hodili do koša. Z prológu sa určilo poradie a nasledujúci deň som spoznal ďalšiu nezvyčajnosť tohto preteku. Štartuje sa tak, že pretekári sa zoradia do zástupov po 10 ľudí a títo v minútových intervaloch štartujú priložením čipu na zázračnú krabičku – časomieru. Posledný pretekár štartuje prvý. Takže v priebehu etapy vidí všetkých lepších od neho ako ho míňajú. Prvá etapa do San Damiano Macra asi 75 km a asi 2250 metrov prevýšenia bola iba zábeh. Zistil som, že pretek sa ide systémom rally na rýchlostné skúšky a veľmi zaujímavé bolo bodovanie. Posúďte sami: Etapa 10 bodov za každú minútu oneskorenia voči teoretickému času jazdenia (target time) a maximálnemu času jazdenia (cut-off time) Rýchlostná skúška 1 bod za každú sekundu oneskorenia voči času víťaza rýchlostnej skúšky. 10000 bodov ste dostali za nedodržanie maximálneho času jazdenia (cut-off time), vynechanie kontrolného stanoviska, nenosenie povinnej výstroje a polhodinového zmeškania štartu. Organizátori ešte do bodovania mali možnosť pridať koeficient zvyšujúci penalizáciu. Jazdci, ktorí dostanú 60000 bodov budú diskvalifikovaní a nedostanú tričko finišéra. Z uvedeného vyplýva, že vynechaním obtiažnej etapy bolo možné dosiahnuť lepšie umiestnenie než jej prejazdom so zlým časom. Táto možnosť bola 2 krát. Organizátori nastavili limity tak, že tričko finišéra nebolo zadarmo. Nestačilo iba prejsť celú trasu, bolo treba tvrdo drieť. Ďalšie dni boli jeden ťažší ako druhý. Do druhej etapy sme vstávali o 05.00, raňajky bieda, viezli nás na štart pol hodinu autobusom, aby sme to mali šancu prejsť, prvé stúpanie 1800 výškových v kuse až do 3000 mnm, dva úseky sa prekonávali lanovkou a použil sa aj tunel. Končila sa vo Francúzsku v Jausiers, mala asi 105 km a asi 4862 metrov prevýšenia.
Príloha:
den3.jpg [ 200.87 KiB ]
Príloha:
den3_2.jpg [ 209.19 KiB ]
Ďalší deň späť do Talianska do Barge mal asi 105 km a asi 2280 metrov prevýšenia. Najvyšší bod bol v 2670 mnm a ten deň boli ťažké zjazdy.
Príloha:
Trasa zjazdu den 4.jpg [ 214.02 KiB ]
V Barge bol večer nádherný ohňostroj a ďalší deň sa začal trialom nad mestečkom a pokračoval cez stúpania -1000 výškových v kuse- bola normálka do cieľa v Torre Pellice. Dĺžka asi 92 km a asi 3381 metrov prevýšenia. Nasledujúci deň do Pragelata bolo asi 90 km a zničujúce stúpania. Ako inak. Jedno z nich bolo čiastočne po asfalte ale so stúpaním miestami viac ako 12% a celkovo ten stupák mal v kuse 1423m. Etapa mala celkovo 3792 metrov prevýšenia. Končila v olympijskom areáli skokov na lyžiach a kto prišiel v limite mohol skúsiť odbúravať body jazdou po dopadovej ploche mostíka. Od určitej hranice za každý meter niekoľko bodov. Po povrchu umelého lyžiarskeho svahu to nebolo jednoduché. Mostíky Talianom nedali spať a na druhý deň sme z doskočiska jedného menšieho mostíka štartovali etapu!
Príloha:
start z mostika.jpg [ 126.57 KiB ]
Viedla do Cesany cez dva hrebene s 39 km zjazdom. Dĺžka bola iba asi 50 km a 2133 metrov prevýšenia. Zakempovali sme pod Mount Chabertonom 3120 mnm, naším kopčekom na posledný deň. V poslednej etape nás čakalo 1820 metrov stúpania na Mt. Chaberton, úžasné výhľady, zjazd po tej istej trase s pokračovaním cez dolinu do Sauze d'Olux. Asi 50 km a 2527 metrov prevýšenia.
Príloha:
vlavo je Mt Chaberton.jpg [ 116.53 KiB ]
Príloha:
Mt Chaberton.jpg [ 196 KiB ]
Príloha:
tesne pod vrcholom.jpg [ 142.05 KiB ]
Zo začiatku som ten pretek nenávidel, nešlo mi to, všetko mi vadilo ale posledné dni som si ho začal užívať. Servis bol teda biedny, táboriská úbohé, jedlo sme si dokupovali, časomiera a bodovanie škoda reči ale zrazu som zistil, že to je najťažší pretek čo som jazdila že všetko načo sa sťažujem je vlastne psychická náročnosť podujatia. Bolo skvelé počasie a cestou domov sa mi IRONBIKE začal veľmi páčiť. Ak sa rozhodnete investovať 600€ do štartovného, očakávajte tvrdé podmienky a pekné kopce.
Príloha:
V dedine vpravo hore je ciel.jpg [ 117.87 KiB ]